Thursday, December 4, 2008
8:18 PM ● kehidupan pantai














kembalinya aku dari Pulau Pangkor, aku sudah menjadi semakin gelap!
se
telah bercamping 2hari 1malam di pulau Pangkor, Lumut, Perak
aku kembali berpijak d daratan semenanjung dn menuju terus ke rumah tecinta
byk bende yg menarik n boleh aku kongsi skit dgn korunk
so here goes......
tanggal 3December 2008 jam 10.46pg

aku Famy dn Kero bgerak ke rumah Opan yg trletak d Manjung
dari sne, aku Famy Kero Opan Marul Apish Hafiy berarak ke Jeti Lumut d Lumut lah
beli tiket utk ke Pulau Pangkor, mnelan kos sebanyak rm10 satu kepala/dua hala
nk bwk motor pulak, melayang lagi rm16 utk 3buah motor
smpi kt Pulau Pangkor dlm jam 4ptg, terus ronda2 carik tmpt utk bcamping
kitorunk jmpe port dkt teluk ape ntah, dkt tepi pantai n dkt dgn chalet
dh siap pasang khemah, terus terjun masuk laut, dh lame xmrase kmasinan air laut
syiok betul mandi manda, tp syg skali aku xreti nk berenang
haish spoil betul lah, bile nk reti berenang pn xtau lah
petang tu lepas mandi manda, stat idupkn unggun api
tp unggun nye kechik aje, stock utk mmsk je
malam tu kitorunk makan maggi, sedaaaap
tgh2 malam plk, kitorunk tangkap ketam, gune tangan ajee
habis tgn sume kene kepit, agk sakit jgk lah
Opan Marul Apish trauma, terus xnk tngkp dah
Kero n aku bjaye tangkap ketam yg agk besar
byk jgk kitorunk dpt tangkap, tp sume pn mati kene panggang
Famy pnye kpale otak laa, nk suruh try
last2 sume pn dpanggang nye, tp xleh la nk mkn
kechik sgt n xmasak, skadar rentung tbakar ajee
sian ketam2 tu, ketam yg besar n ssh nk tgnkp pn dbakarnye
amat kejam Famy tu, xde belas kasihan pada makhluk
tgh2 malam plk, aku Famy Opan n Marul bjalan2 tepi laut
Kero Apish Hafiy xikot skali, diorunk dh tido kletihan
malam tu syiok gilee, dpt tgk tahee bintang, 1st time dlm hidup
byk plk tu, mcm shower gaze ajee
bintang plk pnye blambak ats kpale, lawaaa snggh
tngkp kutu laut lg, yg bende kelip2 kt pasir tu
kutu laut ni hnye akn timbul jam 12tgh malam ke ats
n hnye boleh dlihat dlm gelap gelita aje, kalu terang xnmpk
mule2 mlm tu igt nk tido kt tepi pantai aje, bwh sinaran bintang
tp since sejuk yg tramat sgt, last2 sume pn lari masuk khemah
kitorunk tido pkul 2lebeyh cmtu, bgn esk pkul 6lbeyh
ade yg hebat lg brani, time sejuk cmtu terus terjun laut, kluar mnggigil xbrenti
pg ni sarapan nasi lemak beli kt kedai, yg xde duit nk beli makan sardin ajee
masak sardin, makan dgn roti, kenyang jgk laa
tgh ari skit, dlm kul 12 cmtu, kitorunk g pusing Pulau Pangkor tngkp2 gmbr
jalan dkt pulau ni mcm jalan nk g Genting, curam n bliku2
bahaya betul, jalan plk dh la kechik, kalu bselisih ngan van mmg kne selit2 skit
1st kitorunk g tgk Kota Belanda, kt sni lah tmetrai nye Perjanjian Pangkor, sejarah form2
lpas tu, kitorunk g Titi Gantung kt dlm hutan, tp titi gantung ni xbesz langsung
skadar tgantung dlm hutan, xde lalu ats sungai or something
igt nk trekking skali, tp since sume pn mcm dh penat ajee, xjd terus
blk khemah, sume pn rehat2
ptg skit, aku dn rakan2 pegi snokling, ini adlh aktivi yg plg besz spanjang kitorunk kt PP ni
nk snokling kene bayar rm15, nnt ade org bwk g Coral Island tu
gadget sume die bagi, then kite trapung lah kt laut tu smbil tgk ikan brenang
cantik jgk, tp sayang skali air laut agk bkeladak hari ni, so kurang lah cantik nyaa
myb sbab smlm ade ribut kt laut kot, habis sume sampah dcmpak kt tepi pantai
kt sni kitorunk sume luke2 cuz asyk tpijak batu karang yg tajam
habis calar2 tapak kaki aku
tp Famy lah plg teruk skali, dpt parut calar yg agk dlm, darah xbrenti
sbab nk kejaa Opan pnye psal, yg letak gamat kt dlm baju die
kt sni jgk lah, 1st time aku pegang gamat
geli sungguh, bende gamat ni amat lembik mcm jelly n bbulu2
Marul n Kero xsanggup nk pegang
gamat ni bile kite picit die, nnt die pancut ade mcm lendir mlekit2
Famy dgn slamber die g sapu gamat tu dkt calar die yg bdarah tu
syiok ktenye, sejuk ajee rase
pkul 5stengah, kitorunk blk ke pantai n packing2
mule2 igt plan nk camping 3hari 2mlm
tp since sume tmpt kt pulau ni kitorunk dh jelajah, so blk rumah lg bagus
jam 7mlm kitorunk dpt feri blk
smpi kt semanjung dlm pukul 7stengah mlm
smpi rumah plk pkul 8mlm
lepas solat n bce yaasin, aku trus tidoo xsedarkn diri sebab amat penat

TAMAT 2hari di Pulau Pangkor

Labels: , , , , ,


xxxxxx

.live life to the fullest.