Monday, March 23, 2009
11:23 PM ● sekeping sijil

tahun ni tahun 2009, aku akn mnduduki peperiksaan Sijil Penilaian Malaysia
atau lebih glamour dgn nama singkatan SPM, dn aku pula mnggelar sijil ini
Sijil Punca Masalah! ye benar, sijil ini punca segala masalah
pelbagai masalah yg timbul disebabkan sekeping sijil yg bg aku, amat menyusahkan
sijil ni mmg amat menyusahkan, menyusahkan diri, menyusahkan mak bapak, menyusahkan cikgu
menyusahkan rakan2, menyusahkan motor basikal kereta, menyusahkan pen pembaris pemadam,
meyusahkan itu, menyusahkan ini, menyusahkan sana, menyusahkan sini

ye lah, menyusahkan diri aje nk belajar semua ni, kan senang kalau xda SPM, xpayah nk belajar
menyusahkan mak bapak jgk, nk keluar duit bayar yuran tuisyen lg, beli buku rujukan yg tebal tu
SPM jgk menyusahkan cikgu sebab kena bertungkus lumus nak buat pelajar tu faham sesuatu yg dia xfaham
dn boleh dikatakan, pelajar tu xkn faham sbb otak dia muat 516MB aja, cikgu tu nk load 2GB, mmg xcukup space
pen pembaris pensel pemadam jugak akn terseksa gara2 SPM, sehingga ada pembaris yg bercerai lapan
pemadam yg dulunya gemuk lg sihat sekarang dh jadi skinny, pen pensel yg fully loaded kini dh semakin suntuk
kawan rakan teman pn sama, susah2 aja nk keluar pergi buat group study, tmbh lagi kalau buat group study
dgn orang2 yg otaknya xcukup space, jenuh nak kena terang 18kali, tu pun belum tentu si dia faham atau tidak
menyusahkan basikal motor kereta nk bwk luggage, kalau org naik basikal dgn beg yg dlmnya penuh buku rujukan
motor pun sama, ditambahkan lagi berat pembonceng di belakang yg byk dosa tu, sama jgk dgn kereta

sekarang , sudah jelas dan nyata, sekeping sijil yg xboleh dimakan dan xboleh dibuat sup ini
mmg amat menyusahkan pelbagai pihak bernyawa mahupun tidak bernyawa, berdosa atau tidak berdosa

tetapi........

sijil ini amat bernilai dan berharga lagi berguna di mata manusia yg menjanjikan kesenangan hidup dunia
sekeping sijil ini lah yg akan menentukan masa depan si mamat/minah/ane/aci/apek/ahmoi/brother/sister
walaupun sijil ini xsedap ditelan, xcantik di mata, xkalis air dn api, x itu dn ini
namun sijil ini penentu segala2nya bagi remaja Malaysia yg akn melangkah ke alam dewasa kelak
jadi, LU FIKIRLAH SENDIRI sama ada sijil yg menyusahkan anda sementara namun memberi kejayaan dlm hidup
atau menyusahkan anda semata2 dan tidak percaya akan kesenangan yg dijanjikan
perlu diingatkan, DUNIA LU KEJAR AKHIRAT IKUT SEKALI
sekian posting kali ini

Labels: , , , , ,


xxxxxx

.live life to the fullest.